2011. február 24., csütörtök

Thomas Brezina: Katie Cat

Első mondatok: „A csomag egy teljesen átlagos, vízálló műanyag postazsákban érkezett. Négyszögletes és nagyjából ujjnyi vastag lehetett. A burkolópapír állapotából ítélve hosszú utat tett meg. Többek között került rá egy piszkos ujjlenyomat, egy kisebb méretű olajpaca és két szürke koszfolt.”

Ismét gyerekkönyvtárbeli szerzemény:). Régebben olvastam egy-két könyvet az írótól, gondoltam mi bajom lehet, ha ezt is elolvasom?
A történet Katie-ről szól, aki a tetoválóművész nagybátyjával és a 80 pár éves szenilis, de nagyon édes nagymamájával él együtt, igen szerény körülmények között. 15. születésnapjával kezdődik a történet, megtudjuk, hogy szülei repülőgép-szerencsétlenségben meghaltak pár éve, imádja a macskáját Mortimert, nagyija mindig eldugja az élelmet mindenféle helyekre, mert fél, hogy éhezni fog, nagybátyja művészlélek, Harley-n száguldozik és eléggé el van varázsolva.

Katie furcsa dolgokat észlel magán már egy ideje. Járása ruganyos, a haja állandóan égnek áll, combja izmos lett, dereka karcsú, lát a sötétben.

Ama bizonyos csomagban egy DVD érkezett, amelyet a szülei küldtek, igen-igen, nem haltak meg, hanem tanúvédelmi programban elmenekítették őket, merthogy kutatók voltak és kitaláltak ezt-azt. Elmesélték, hogy Katie miért hasonlatos a macskához, és hogy valakitől félnie kell. De hogy kitől azt már nem tudja meg, mert megzavarják a felvétel nézése közben, a DVD pedig megsemmisíti magát.

Katienek van két nagyon jó barátja, az egyik Ming, akiről véletlenül kiderül, hogy szeret női ruhákba bújni otthon titokban, és Laura, aki állandóan olvas. Iskolában, utcán, étteremben, órán, szünetben, ebéd közben, de azért nagyon jó barátok, Mindhárman különlegesek és éppen ezért kirekesztik őket a „normálisak”.

A nagymama belekeveredik egy gyilkosságba, Katie nem hiszi el, hogy a nagyi bármit is elkövetett volna, ezért nyomozni kezd. Közben utána is nyomoz valaki, aztán meg el akarják rabolni. Aztán megtudja, hogy a szülei géntechnológiával foglalkoztak, valószínűleg nekik is közük van ahhoz, hogy Katie néha a macskához hasonlatosnak érzi magát, és a fejében érzi kedvenc macskája Mortimer gondolatait.

A történet vége viszonylag jó, de nem az a nagyon egyértelmű happy end.

Az tetszett a könyvben, hogy szerintem nem csak a tizenéves korosztály élvezhette, hanem a kicsit nagyobbak is, van benne krimi, fantasztikum, barátság, szerelem, másság, szóval kellemes időtöltés.

8/10.

Nincsenek megjegyzések: